Od najmłodszych lat rozwijamy świadomość prawidłowego odżywiania, w związku z tym nasze przedszkolaki wiedzą jak dbać o swoje zdrowie. 15.05.2014 r. dzieci z gr. V „Kosmonauci” samodzielnie wykonywały wiosenne kanapki. Po starannym umyciu rąk, założeniu fartuszków i przygotowaniu stanowisk pracy wszyscy razem zabrali się do pracy. Dzieci robiły kanapki wykorzystując wyhodowany w sali szczypiorek oraz takie produkty jak: masło, zielona sałata, rzodkiewka, ogórki, papryka, ser, jajka i oczywiście zdrowe ciemne pieczywo wieloziarniste. Warzywa ułożyły się na kanapkach w kształt kolorowego i uśmiechniętego motyla. Wspólne przygotowywanie posiłków sprawiło dzieciom dużo radości. Wiosenne, kolorowe i zdrowe kanapki poznikały z talerzy dzieci i wzbogaciły ich brzuszki w dużą dawkę witamin. Przedszkolaki przy robieniu kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków.
mgr Danuta Rodzeń
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz