wtorek, 30 grudnia 2014


Tydzień holenderski w „Tygryskach”

Dzieci z gr.II „Tygryski” zostały zaproszone w podróż po Holandii. Cały tydzień witaliśmy się po holendersku - goedemorgen (chudmorgen). Dzieci dowiedziały się, jakie barwy ma flaga holenderska, wiedzą, że to Holendrzy wymyślili drewniane buty zwane chodakami, a także, że do dziś panuje tam król i królowa, a ich ulubionym pojazdem jest rower. W trakcie nastrojowej muzyki dzieci próbowały namalować słynne „Słoneczniki” Vincentego van Gogha,  który był najsłynniejszym holenderskim malarzem. Holendrzy znani są także,            z wiatraków, tulipanów, różnego rodzaju serów, a także z czekolady.

Tydzień zakończony został wspólnym upieczeniem pierniczków (holenderskie kruidnoten). Były przepyszne!

 

Oto przepis dla smakoszy, z jednej porcji wychodzi ich około 70 szt., ale uwierzcie, że wcale nie wystarcza ich na długo J

 

Składniki:

- 150 g masła,
- 125 g brązowego cukru,
- 250 g mąki,
- 4 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 10 g przyprawy do pierników,

- czekolada do obtoczenia.

 

Masło pokroić i rozetrzeć z suchymi składnikami. Powstanie coś w rodzaju kruszonki. Następnie dodawać po łyżce mleka i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować wałeczek o średnicy ok. 1,5 cm, odcinać kawałeczki o takiej samej długości, utoczyć z nich kulki i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 st.C przez ok. 15 minut. Gdy ciastka ostygnął obtaczamy je w rozpuszczonej czekoladzie.

Smacznego!
mgr Edyta Kamińska












 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz