Tydzień
holenderski w „Tygryskach”
Dzieci z gr.II „Tygryski” zostały
zaproszone w podróż po Holandii. Cały tydzień witaliśmy się po holendersku - goedemorgen (chudmorgen).
Dzieci dowiedziały się, jakie barwy ma flaga holenderska, wiedzą, że to Holendrzy
wymyślili drewniane buty zwane chodakami, a także, że do dziś panuje tam król i
królowa, a ich ulubionym pojazdem jest rower. W trakcie nastrojowej muzyki
dzieci próbowały namalować słynne „Słoneczniki” Vincentego van Gogha,  który był najsłynniejszym holenderskim
malarzem. Holendrzy
znani są także,            z wiatraków,
tulipanów, różnego rodzaju serów, a także z czekolady.
Tydzień zakończony został wspólnym
upieczeniem pierniczków (holenderskie kruidnoten). Były przepyszne! 
Oto
przepis dla smakoszy, z jednej porcji wychodzi ich około 70 szt., ale
uwierzcie, że wcale nie wystarcza ich na długo J
Składniki:
- 150 g masła,
- 125 g brązowego cukru,
- 250 g mąki,
- 4 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 10 g przyprawy do pierników,
- 125 g brązowego cukru,
- 250 g mąki,
- 4 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 10 g przyprawy do pierników,
-
czekolada do obtoczenia.
Masło pokroić i rozetrzeć z suchymi składnikami.
Powstanie coś w rodzaju kruszonki. Następnie dodawać po łyżce mleka i zagnieść
gładkie, jednolite ciasto. Uformować wałeczek o średnicy ok. 1,5 cm, odcinać
kawałeczki o takiej samej długości, utoczyć z nich kulki i układać na blasze
wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 st.C przez ok. 15
minut. Gdy
ciastka ostygnął obtaczamy je w rozpuszczonej czekoladzie.
Smacznego!
mgr Edyta Kamińska
 







 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz