Pieczemy pyszne
austriackie ciasteczka
W ostatnim tygodniu stycznia,
dzieci z grupy „Czarodzieje” poznały Austrię – jeden z krajów wchodzących w
skład Unii Europejskiej. Dowiedziały się jakie miasto jest stolicą tego
państwa, jakie są jego zabytki oraz historia. Mogły również zapoznać się z tradycjami
Austriaków oraz tamtejszym niepowtarzalnym krajobrazem i lokalną fauną –
wszystko dzięki planszom i kolorowym zdjęciom. Austria słynie nie tylko z gór i
muzyki klasycznej, ale także i dobrego jedzenia. Przedszkolaki mogły przekonać
się o tym osobiście – wszystko za sprawą pieczenia Vanillekipferl, tradycyjnych
austriackich kruchych ciasteczek waniliowych. Maluchy pod czujnym okiem p.
Danusi dzielnie przygotowywały masę na ciasto, wykrajały księżyce, a następnie
przy pomocy pań kucharek – upiekły dużą ilość słodkich ciasteczek. Były one tak
pyszne, że w kilka chwil zniknęły z talerzy przedszkolaków. Wspólne pieczenie
okazało się świetną formą zabawy i edukacji, dlatego gorąco zachęcamy do
zrobienia ciasteczek we własnym domu, zwłaszcza że przepis na nie jest bardzo
prosty.
Vanillekipferl – ciasteczka waniliowe
Składniki:
180 g masła
70 g łuskanych migdałów
50 g cukru
2 żółtka
210 g mąki pszennej
180 g masła
70 g łuskanych migdałów
50 g cukru
2 żółtka
210 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Szybko wymieszać wszystkie składniki do ciasta kruchego i pozostawić w chłodnym miejscu na jedną godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, użyć foremki w kształcie księżyca lub nożem uformować ciasteczka w dowolnych kształtach (w przepisie oryginalnym są to księżyce). Umieścić ciastka na blasze posmarowanej tłuszczem i piec w umiarkowanej temperaturze (200°C) do około 10 minut lub do momentu uzyskania jasnobrązowego koloru. Wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym, następnie posypać ciepłe jeszcze ciastka tą mieszanką. Przechowywać ciasteczka w zamkniętych pojemnikach przez kilka dni. W ten sposób na długą pozostaną kruche.
Szybko wymieszać wszystkie składniki do ciasta kruchego i pozostawić w chłodnym miejscu na jedną godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, użyć foremki w kształcie księżyca lub nożem uformować ciasteczka w dowolnych kształtach (w przepisie oryginalnym są to księżyce). Umieścić ciastka na blasze posmarowanej tłuszczem i piec w umiarkowanej temperaturze (200°C) do około 10 minut lub do momentu uzyskania jasnobrązowego koloru. Wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym, następnie posypać ciepłe jeszcze ciastka tą mieszanką. Przechowywać ciasteczka w zamkniętych pojemnikach przez kilka dni. W ten sposób na długą pozostaną kruche.
mgr Danuta Rodzeń
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz