niedziela, 7 lutego 2016


Pieczemy pyszne austriackie ciasteczka

W ostatnim tygodniu stycznia, dzieci z grupy „Czarodzieje” poznały Austrię – jeden z krajów wchodzących w skład Unii Europejskiej. Dowiedziały się jakie miasto jest stolicą tego państwa, jakie są jego zabytki oraz historia. Mogły również zapoznać się z tradycjami Austriaków oraz tamtejszym niepowtarzalnym krajobrazem i lokalną fauną – wszystko dzięki planszom i kolorowym zdjęciom. Austria słynie nie tylko z gór i muzyki klasycznej, ale także i dobrego jedzenia. Przedszkolaki mogły przekonać się o tym osobiście – wszystko za sprawą pieczenia Vanillekipferl, tradycyjnych austriackich kruchych ciasteczek waniliowych. Maluchy pod czujnym okiem p. Danusi dzielnie przygotowywały masę na ciasto, wykrajały księżyce, a następnie przy pomocy pań kucharek – upiekły dużą ilość słodkich ciasteczek. Były one tak pyszne, że w kilka chwil zniknęły z talerzy przedszkolaków. Wspólne pieczenie okazało się świetną formą zabawy i edukacji, dlatego gorąco zachęcamy do zrobienia ciasteczek we własnym domu, zwłaszcza że przepis na nie jest bardzo prosty.

 

Vanillekipferl – ciasteczka waniliowe

Składniki:
180 g masła
70 g łuskanych migdałów
50 g cukru
2 żółtka
210 g mąki pszennej



Przygotowanie:
Szybko wymieszać wszystkie składniki do ciasta kruchego i pozostawić w chłodnym miejscu na jedną godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, użyć foremki w kształcie księżyca lub nożem uformować ciasteczka w dowolnych kształtach (w przepisie oryginalnym są to księżyce). Umieścić ciastka na blasze posmarowanej tłuszczem i piec w umiarkowanej temperaturze (200°C) do około 10 minut lub do momentu uzyskania jasnobrązowego koloru. Wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym, następnie posypać ciepłe jeszcze ciastka tą mieszanką. Przechowywać ciasteczka w zamkniętych pojemnikach przez kilka dni. W ten sposób na długą pozostaną kruche.

                                                                                                                         mgr Danuta Rodzeń


 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz